Hawaii forbyder solcreme, der skader koralrev
Undersøgelser viser, at 6.000 og 14.000 tons solcreme hvert år skader verdens koralrev. Hawaii gør nu noget.
Ingredienser i solcreme kan dræbe unge koraller og skade organismer med flere år på bagen. Men i fremtiden vil udvalget af solcremer på de lokale butikshylder i Hawaii være langt mere begrænset, end det er i dag.
Kongressen på Hawaii har belsuttet, at folk ikke kan købe bestemte typer af solcreme på øerne. Det skyldes, at forskning viser, at de indeholder kemikalier, der kan gøre alvorlig skade på koralrev, som er en stor turistmagnet for området.
Kan dræbe koraller
Solcreme har været med til at skade koralrev verden over, viser forskning offentliggjort i Archives of Environmental Contamination and Toxicology.
Det er kemikalierne oxybenzone og octinoxate, der har vist sig at skade korallerne. De fungerer som et UV-filter og findes i 3500 forskellige solcremer på verdensplan.
For unge koraller kan stoffet være dødbringende, og for ældre koraller er det skadeligt i høje koncentrationer, viser forskning.
Kemikaliernes skadelige effekt kan ses selv i meget små mængder – helt ned til 62 dele per billion, hvilket svarer til en dråbe vand i 6,5 swimmingpools på OL-størrelse.
Derfor kan det potentielt være fatalt, når tusindvis af turister smører sig med en beskyttende solcreme, inden de hopper i vandet for at snorkle eller bade fx langs Hawaiis kyster.
Stadig muligt at bruge
Turister må stadig gerne have solcremer med fra deres hjemlande.
Samtidig er der et par år til at udvikle nye typer af solcremer, der overholder de nye regler. Loven træder først i kraft den 1. januar 2021.
En af verdens største sammenslutninger af dermatologer, The American Academy of Dermatology, siger dog, at der ikke er data, som viser, at kemikaliet er sundhedsskadeligt og betoner samtidig, at det er en af de få ingredienser i solcreme, der effektivt beskytter huden mod UVA- og UVB-stråler.