bjoerneklo

Lad planter blive i ferielandet

Eksotiske planter kan have sygdomme, indeholde insekter og være invasive. Green Key virksomheder må fx ikke benytte invasive planter.

Det kan være fristende at tage eksotiske planter med hjem fra ferien, som et godt minde eller for at plante dem derhjemme. Men Landbrugsstyrelsen anbefaler rejsende at lade være med det. Dels er det sådan at invasive arter har spredt sig rundt i verden og udkonkurreret lokale planter. Dels kan de også bærer på sygdomme og insekter.

Sygdom og insekter

Mange danskere er lige nu på vej hjem fra sommerferie, og derfor er det vigtigt at minde de rejsende om at det kan have skadelige konsekvenser for naturen, hvis de tager plantemateriale med hjem til Danmark. Det kan være umuligt at se, om planten bærer en sygdom eller insekter på sig. Samtidig kan planterne true eksisterende planter og vegetation i Danmark.

Invasive planter

Vi kender alle bjørneklo som en invasiv art – altså en plante, der ikke hører til i den danske natur. Den er blevet indført fra udlandet og breder sig uhæmmet på bekostning af vores naturlige fauna.

En anden invasiv plante er den invasive rynket rose (hybenrosen). Rynket rose sætter så mange og tætte rodskud, at den kan udkonkurrere den naturlige vegetation i et område. Den kan forveksles med klitrosen, som har små, ca. 1 cm, sorte, kuglerunde hyben og hvide blomster.

Du kan generelt frit medbringe alle typer af planter til privat brug fra et andet EU land. Særlige regler dog for udryddelsestruede planter omfattet af Washingtonkonventionen.