Grønne initiativer skal være personlige og føles som omsorg
Bæredygtighed må ikke være en standardvare, men skal være personlig og kunne føles af kunden.
Det er ikke længere noget særligt at slukke lyset eller at spare på håndklæderne, når man driver et hotel. Bæredygtighed er i dag en større eller mindre del af de fleste danske hoteller, da det giver god mening og forventes i et samfund som det danske. Derfor bliver danske hoteller også nødt til konstant at nytænke de grønne tiltag, som de vælger, for at opnå unique selling points og konkurrencemæssige fordele. Bæredygtighed må ikke være en standardvare, men skal være personlig og kunne føles af kunden. Danske hoteller skal derfor ‘opfinde’ deres egen ‘opskrift’ og vælge de bæredygtige tiltag, som giver god mening for netop den lokation, hoteltype, kundeprofil eller andet, som karakteriserer hotellet. Det viser resultaterne fra et dansk projekt om Grøn Omstilling i hotelbranchen gennemført i et tæt samarbejde mellem HORESTA, Alexandra Instituttet, Aarhus Universitet, Guldsmeden Hotels og Green Solution House.
Bæredygtig omsorg
Studiet viste også, at bæredygtighed får mere værdi for kunden, når det føles som en bæredygtig omsorg, som hotellet har taget for gæsten, så han/hun ikke behøver tænke over hverken madspild eller vand- og elforbrug under sit ophold. Ergo må grønne tiltag for alt i verden ikke blive til ‘løftede pegefingre’ eller et hav af skriftlige formaninger, men bør i stedet bestå af initiativer, der øger fornemmelsen af god service og omsorg for gæsten. Det kan være alt fra tænd-og-sluk knapper eller solcelle opvarmet vand, så gæsten ikke behøver at have dårlig samvittighed over at glemme at slukke lyset eller at tage karbade.
Plads til ‘grønne’ og ‘blå’ kunder
Men hotelgæster er også forskellige. Så hvor én gæst gerne vil have alle detaljerne om de 117 grønne initiativer, som hotellet har gennemført, er en anden måske ligeglad og vil helst være fri. Det betyder også, at hotellets kommunikation om bæredygtighed i større omfang skal være noget, som kunden selv tilgår og kan opsøge. De vigtigste pointer bør naturligvis anskueliggøres på website, i receptionen eller i en pjece, så gæsten ved hvor de kan søge mere viden. Dog skal visse og især mere ‘innovative’, grønne tiltag forklares, da de ellers kan give misforståelser. Som f.eks. hvis hotellet har et anti-madspildsprogram og derfor genanvender daggammelt brød til toast eller müsli. Her kan et fint lille skilt med f.eks. “Yesterday’s bread – great for toast” eller notits i menukortet “Vi elsker mad – ikke madspild” hurtigt forklare hvorfor.
Fortæl om bæredygtighed gennem historier
Studiet viser også, at traditionel skriftlig kommunikation om hotellets grønne indsatsområder via website og pjecer er godt, men at bæredygtig kommunikation gennem personalets historier opleves særligt positivt og personligt. Dette kan måske ses i lyset af det information overload, der kendetegner dagens vidensamfundet. Så når folk er på ferie eller konference, vil de hellere underholdes med gode, pudsige og sjove historier om, hvorfor netop den vin, råvare eller det materiale er valgt. Det sætter også fokus på medarbejdernes helt specielle rolle i hotellets grønne omstilling og skabelsen af hotellets unikke, bæredygtige fortælling. Studiet konkluderer derfor også, at medarbejderne spiller en helt central rolle i, hvor bæredygtigt et hotel opleves og hvor stor værdi bæredygtighed skaber for gæsten og hotellet.